Testblockstillverkning
TH och SQC ska vara överens om val av testblockstillverkare och att följande krav är uppfyllda:
- Att testblockstillverkaren uppfyller sekretesskraven enligt avsnitt 2.
- Att testblockstillverkaren är godkänd i en leverantörsbedömning enligt avsnitt 3.
- Att testblockstillverkaren har tillgång till konstruktionsritning, MPS, WPS/svetsspecifikation och defektspecifikation.
- Att testblockstillverkaren uppfyller kraven i den tekniska kravspecifikationen i avsnitt 4.4.
- Att SQC genom stickprovsvisa besök hos tillverkaren, har möjlighet att kontrollera att kraven i denna instruktion är uppfyllda.
- Att SQC har delgivits kontrollplanen så fort denna blivit godkänd av beställaren.
1.1 Utformning av testblock
Testblocken ska i enlighet med instruktion 36 utformas så att de utgör en fullgod simulering av de objekt som de ska efterlikna. För varje provningssituation ska en bedömning göras vilka krav som provningssystemet och objektet ställer på testblocket. Viktiga dimensioner som påverkar åtkomlighet och mätosäkerhet ska kontrolleras i samråd med TH, AP och TT. Defekter ska simuleras med samma teknik i öppna och blinda block och i övrigt representera lika provningsutmaning.
1.2 Försegling av blinda testblock
Blinda testblock ska förses med en anordning, som omöjliggör åtkomst från andra ytor än de som är åtkomliga på verkligt objekt, eller som kvalificering avser (1). Dessutom ska låsningen syfta till att testblocket ska kunna lämnas utan tillsyn under korta tider, utan att provningsområdena är tillgängliga (2).
- Rör förses med plattor i ändarna på röret eventuellt med genomgående pinnar, som ska kunna låsas med hänglås. Plana testblock och andra öppna geometrier förses med anpassade plattor, som fixeras och låses med hänglås. I tillämpliga fall ska förseglingen anpassas för att möjliggöra förskjutning av ”0”-referensen.
- Under pågående kvalificering utförs ofta provningar på blocken under flera dagar. En försegling ska tas fram som täcker provningsområdet, plus minst 3 ggr godstjockleken på var sida om provningsområdet. Förseglingen ska fixeras och vara låsbar.
- I vissa fall (komplicerad geometri etc.) kan det vara lämpligare att inte förse själva testblocket med några förseglingar, utan istället placera det i en låsbar låda.
Ovan nämnda förseglingar/lådor tas fram i samarbete mellan SQC och testblockstillverkaren i varje enskilt fall.
1.3 Märkning av testblock
Öppna och blinda testblock som används vid teknikutveckling och kvalificering ska märkas med en unik identifikation (testblocksnummer). Märkningen ska vara av varaktig natur (stansas, etsas eller dylikt).
Märkningen ska innehålla stationsnamn, system och löpnummer enligt exempel.
Exempel: Oskarshamn 2 för system 313 och det 6:e blocket som Oskarshamn tar fram för system 313 blir ” O2.313.6”
Testblocksnumret tas ut i testblocksdatabasen för att en tidigare använd beteckning inte ska kunna användas igen.
Det får inte finnas någon fast märkning på testblocket som provningspersonalen kan härleda provningen till. En tillfällig märkning tas fram för varje specifik kvalificering, vilken noggrant dokumenteras av SQC: s personal.
1.4 Teknisk kravspecifikation avseende testblockstillverkare
Denna kravspecifikation utgör tillägg till de krav som anges i SS-EN ISO 9001 och de krav avseende sekretess, förseglingar, dokumentation och märkning av blinda testblock, som anges i denna instruktion.
Kravspecifikationen utgörs av nedanstående punkter:
- Allt ritningsunderlag som avses ingå i tillverkningsdokumentationen, ska inte vara i mindre format än A3. Om möjligt ska ritningsunderlaget också tillhandahållas som ”Auto-Cad LT”-filer i *.dwg-format.
- I ovan nämnda ritningsunderlag ska det ingå såväl defektplaceringsritning som konstruktionsritning i ”as-built”-utförande. Konstruktionsritningen ska på ett tydligt sätt beskriva testblockets fysiska dimensioner samt svetsarnas placering och geometri. Av konstruktionsritningen ska det också framgå hur eventuella hanteringsdetaljer (lyftöron, etc.) och förseglingar är placerade och konstruerade.
- I defektplaceringsritningen ska det på ett tydligt sätt framgå hur många defekter som planterats in i den aktuella svetsen samt deras storlek, läge och typ.
- Testblockstillverkaren ska kunna ange vilka toleranser som kan innehållas beträffande de inplanterade defekternas storlek och läge.
- Varje defektplaceringsritning får endast omfatta en svets.
- Positionsangivelser i X-led ska alltid avse defektens startände.
-
Koordinater på ritningar ska anges på ett tydligt och enhetligt sätt, enligt följande allmänna rekommendationer.
- Y-riktning anges alltid positivt i flödesriktningen med noll i centrumsvets för svetsat rör.
- Z räknas från insida rör/plåt/mantel.
- X-riktningen anges positivt längs centrumsvets relativt positivt Y, enligt ett ortogonalt koordinatsystem.
- Y-riktningen anges alltid positivt uppåt för rundsvetsar i mantel.
- X-riktningen anges positivt längs centrumsvets, sett medurs från tank-centrum, för rundsvets i mantel.
- Provningsytorna på det färdiga testblocket ska i möjligaste mån efterlikna provningsytorna på det aktuella objektet i station. Det är mycket viktigt att beställaren tydligt klargör för testblockstillverkaren vilken ytkondition testblocket ska ha.
- I samband med slutkontrollen av testblocket och vid en eventuell penetrantprovning får endast fluorescerande vätskor användas. Detta mot bakgrund av risken för utblödningar som kan synliggöra defekterna i allt för hög grad.
- OFP-undersökning ska utföras enligt gällande standard.
- Testblock tillverkade av icke rostfritt material, måste anoljas med lämplig rostskyddsolja före leverans.